Історія цукру

История сахараЦукор - солодкий продукт, який людина в досить давні часи навчилася видобувати з цукрової тростини. Цю багаторічну трав'янисту рослину роду Saccharum культивували в Індії ще за 3000 років до н.е. Коли в 327 р. до н. е.. воїни Олександра Македонського вступили на індійську землю, їх увагу серед незліченних чудес привернула невідома біла тверда речовина солодкого смаку - перший в історії людства цукор-сирець.

Про це людству повідав грецький історик Онесікрит, що супроводжував Олександа Македонського в походах і був вражений тим фактом, що «в Індії тростину дає мед без бджіл». Індійці називали солодкі кристали, які екстратували з соку цукрової тростини, - "Саккара", від давньоіндійського "​​Саркара" (буквально: «гравій, галька, пісок, цукровий пісок»). Корінь слова згодом увійшов в багато мов: по-грецьки saccharon, по-латині saccharum, по-перському šдkдr, по-арабськи sukkar, по-італійськи zucchero, у Франції спочатку зucre, потім sucre, в Англії sugar, в Іспанії az'car, в Німеччині Zucker і, нарешті, в Росії «цукор».

Ось про цю солодку речовину, яку називають то «солодким життям», то «білою смертю» сьогодні і піде мова. Як і належить, спочатку трохи зануримося в Її Величність історію.

Сахарная история

Цукрова історія

Цукрову тростину, завезену арабами з Індії, почали культивувати на Середньому Сході вже в III столітті до н.е., і, найімовірніше, саме перси першими зуміли виготовити свого роду рафінад шляхом багаторазового переварювання сирцю. Цілком природно, що познайомилися все від тих же арабів з цією солодкою рослиною заповзятливі іспанці і португальці, і з часом заснували її плантації на Канарах, Мадейрі і Кабо-Верде. Про вигоду говорити не доводилося - на початку XIV століття в Англії давали 44 фунта стерлінгів за 1 фунт цукру, що в перерахунку на сучасні ціни становить приблизно 1 долар за чайну ложку. Саме тому в епоху Середньовіччя цукор залишався дивиною і навіть вважався ліками. Проте ряд істориків оскаржує цю думку, вважаючи, що хоча в середні віки цукор і продавали в аптеках, в даному випадку аптекарі виступали в ролі звичайних крамарів, яким наказувалося "постачати співгромадян солодкими пряниками і цукром".

До речі, і в Росії цукроварінням спочатку відав виключно Аптекарський наказ.


Путешествие тростникового сахара по Европе

Подорож тростинного цукру по Європі

У XV столітті цукрова тростина здійснила свою головну подорож і в Новий світ, ставши таким чином однією з небагатьох рослин, що прийшли з Європи до Америки. Перші саджанці привіз на Карибські острови Колумб, поклавши тим самим початок цілої епохи, в яку увійшли і створення там величезної мережі плантацій, і работоргівля (для роботи на плантаціях з 1701 по 1810 рік тільки на Ямайку і Барбадос були завезені понад 900 тисяч чорних рабів з Африки), і боротьба провідних світових держав за вплив у Вест-Індії. Голландія в 1674 році поступилася містом Нью-Йорк (колишній Новий Амстердам) Англії за право володіння цукровими плантаціями на Сурінамі, а в 1763 р. Франція була готова залишити Великобританії всю Канаду в обмін на повернення Гваделупи. Карибські острови стали справжнім раєм для індійської цукрової тростини - вже через рік після посадки вона досягала тут висоти 4-5 метрів. Тростинний цукор звідси почав успішно завойовувати Європу, діставшись приблизно в XII столітті і до Русі.

Однак тільки в XVI столітті він як "заморський товар" вперше з'явився на царському столі у зв'язку з розвитком морської торгівлі через Архангельськ...

Читайте також:

sladov-ok Звідки бере початок буряковий цукор? 


Акції

Білий кусковий цукор з 15% знижкою!
Період проведення: з 12.12.2013 по 08.01.2014Акційний продукт: цукор білий тростинний кусковий 500 г ТМ "Сладов". Місце проведення: ...

Новорічний подарунок для гурманів!
Період проведення: з 01.12.2013 по 07.01.2014Акційний продукт: цукор білий тростинний кусковий 500 г ТМ "Сладов". Місце проведення: ...

Рецепти