Звідки бере початок буряковий цукор?

От куда берет начало свекловичный сахарДовгий час цукор був делікатесом, доступним лише царю і вищій знаті. Тоді вживали цукор-льодяник, цукрові голови, а також вироби на цукрі: варення, різноманітні ягоди і плоди в цукрі. "Колоніальний" тростинний цукор був дуже дорогим продуктом і тому для простого народу абсолютно недоступним. Якийсь час цукор навіть продавали в аптеках як лікарський засіб за дуже дорогою ціною. Це і послужило причиною знайти альтернативу "дефіцитному" тростинному цукру...

Ще в 1575 році французький ботанік Олів'є де Серра намагався привернути увагу до високого вмісту цукру в буряках, однак лише в 1747 році німецькому хіміку Маргграфу (Andreas Sigismund Marggraf) вдалося витягти цукор з цукрового буряка і зробити його твердим. Про своє відкриття Маргграф представив доповідь у Берлінську академію наук, членом якої він був. За життя Маргграфа на його відкриття не звернули уваги, головним чином тому, що країни Європи були цілком забезпечені привізним тростинним цукром. Лише через 50 років (з 1786 року) роботу Маргграфа продовжив його учень, француз за походженням Шарль Ахард (Charl Achard), який у своєму маєтку під Берліном розгорнув сільськогосподарські досвідчені роботи з метою знайти найкращі умови вирощування найбільш цукристого буряка і вибрати найкращий сорт буряків для виробництва цукру.

Світова прем'єра бурякового цукру

Вже 11 січня 1799 Ахард представив прусському королю Фрідріху-Вільгельму III першу значну пробу бурякового цукру (близько 4 кг). У пояснювальній записці він викладав метод цукробурякового виробництва і вказував, що при заміні імпортного тростинного цукру буряковим в країні залишиться понад 4 млн. талерів, що сплачуються за закордонний цукор, і розвинеться нова промисловість, яка дасть дохід державі і заробіток великому числу людей. За підтримки уряду в 1802 році в маєтку Кунерн в Пруссії почав працювати перший у Західній Європі бурякоцукровий завод, побудований Ахардом. Однак, незважаючи на ряд урядових субсидій, нове виробництво тягло досить жалюгідне існування і через 20 років практично зачахло. Вихід цукру в цих перших дослідах був від 3 до 5% за вагою буряка, яка, мабуть, містила від 7 до 10% цукру.

Мировая премьера свекольного сахара

Підбором і культивуванням найбільш багатого цукром сорту буряка, а також розробкою практичного виробничого способу отримання з нього цукру в кінці XVIII століття одночасно з Ахардом в Росії займався Яків Степанович Єсіпов в підмосковному селі Нікольському.

У 1802 році, одночасно з прусським, почав працювати перший російський бурякоцукровий завод у селі Аляб'єво Чернінського повіту Тульської губернії, яким керували Єсіпов і вступив з ним в компанію Є.І. Бланкеннагель. У 1809 році ще один цукровий завод був влаштований Мальцевим, подальший розвиток цукробурякового виробництва багато чим зобов'язаний родині графів Бобринських, які перенесли свою діяльність з Тульської в Київську губернію.

Історичний поштовх в розвитку бурякового цукру в Європі

Молоде цукробурякове виробництво і в Росії і в Німеччині могло б зовсім припинитися. Однак економічні причини дали йому новий потужний поштовх до розвитку. Жорстока економічна боротьба між молодою французькою і старою англійською буржуазією призвела до того, що 21 листопада 1806 Наполеон видав декрет про так звану континентальну блокаду, заборонялося всім залежним від Франції територіям і союзним країнам підтримувати торговельні відносини з Британськими островами. Великобританія не забарилася відповісти контрблокадою - широким розгортанням морської торговельної війни і контрабандною торгівлею. Якщо згадати славне піратське минуле і флотні таланти дітей Альбіону, то цілком очевидно, що організована Францією та її союзниками митна охорона впоратися з британцями була не в змозі. У такій ситуації ціни на тростинний цукор різко підскочили, що зробило цукробурякове виробництво ще більш вигідним.

Перший цукровий злиток на шляху безперервного розвитку цукрового ринку

Исторический толчок в развитии свекловичного сахара в Европе

За справу взялися наполегливі французи, і 2 січня 1812 Делессерт приносить Наполеону перший цукровий злиток, зроблений на цукроочисному заводі в Пассі. У цьому ж році Наполеон видав спеціальний декрет для заохочення і розвитку цукробурякового виробництва, і незабаром Франція стала першим у Європі великим виробником бурякового цукру. Призначення буряка було визначено - заохочувальний декрет Наполеона викликав такий підйом, що і після припинення континентальної блокади в 1814 році цукробурякова промисловість у Франції продовжувала розвиватися. У всіх країнах європейського континенту ввезений тростинний цукор був обкладений додатковим митом, а цукробурякове виробництво приблизно з 1830 року вступило на шлях надійного і безперервного розвитку.

Вже в 1913-14 роках, перед першою світовою війною, світове виробництво бурякового цукру майже зрівнялося з виробництвом тростинного.

Правда, тростинний цукор так і не здав своїх позицій, - його видобуток почав зростати, і в наші дні із загального обсягу виробництва цукру на частку бурякового припадає лише близько 27%.


Читайте також:

sladov-ok Історія цукру


Акції

Білий кусковий цукор з 15% знижкою!
Період проведення: з 12.12.2013 по 08.01.2014Акційний продукт: цукор білий тростинний кусковий 500 г ТМ "Сладов". Місце проведення: ...

Новорічний подарунок для гурманів!
Період проведення: з 01.12.2013 по 07.01.2014Акційний продукт: цукор білий тростинний кусковий 500 г ТМ "Сладов". Місце проведення: ...

Рецепти