Міфи і омани про цукор

mifiЯкщо Ви відчуваєте себе незручно щоразу, коли їсте шоколад або додаєте ложку цукру в каву, значить Вам повідомили той факт, що цукор шкідливий для здоров'я. Давайте розберемося разом, чи варто виключати цей продукт харчування зі свого раціону...

 



Міф № 1. Від цукру товстіють

Насправді цукор сам по собі ніяк не впливає на надмірну вагу. Проблеми із зайвою вагою викликані споживанням надмірного числа кілоджоулів (кілокалорій), тобто коли людина споживає більше кілокалорій, ніж спалює. І в даному випадку дієта - це контроль свого раціону харчування, а не відмова від їжі. Іншими словами, для того щоб не товстіти, необхідно просто споживати певну кількість кілокалорій на день, не більше і не менше. І ложка цукру, додана в чай або з'їдена шоколадна цукерка не призведуть до того, що Ви миттєво потовстієте.

Міф № 2. Цукор шкодить зубам

Сам по собі цукор не призводить до захворювань зубів, також як і карієс не викликається тим, що Ваші зуби пережовують їжу. Емаль зубів пошкоджують бактерії, які скупчуються в порожнині рота. Для того, щоб зберегти здоров'я своїх зубів, найголовніше - це стежити за гігієною ротової порожнини, тобто чистити їх як мінімум двічі на день.

Міф № 3. Цукор викликає цукровий діабет

У науці немає ніяких доказів на підтримку теорії, що вживання цукру викликає діабет. Цукор (сахароза) належить до вуглеводів і розщеплюється в нашому організмі на глюкозу і сахарозу. І нехай ознакою цукрового діабету і є підвищення рівня глюкози в крові, але це не означає, що людина вживає багато цукру. Це означає, що в організмі виробляється мало інсуліну, необхідного для розщеплення цієї самої глюкози. Іншими словами, немає ніякого підтвердження того, що вуглеводна їжа є причиною діабету.

Міф № 4. Цукор може викликати хвороби серця

Насправді це не так. Основні ризики для людського серця, як правило, це куріння, гіпертонія, високий рівень холестерину, стрес і недолік фізичної активності, але не цукор.

Міф № 5. Цукор - штучний продукт, тому шкідливий

Так, дійсно, цукор, як правило, розглядається як неприродне харчування, створене людиною. Але він є натуральним джерелом смаку і енергії. Людина просто витягла його з природного продукту. Ми купуємо в магазині цукор, який нічим не відрізняється від сахарози в наших продуктах, таких як фрукти і овочі. Будь-який харчовий продукт, який містить сахарозу, може бути використаний для виробництва цукру. Ми використовуємо цукрову тростину і цукровий буряк, тому що ці дві рослини дають багато цукру.

Міф № 6. Коричневий цукор - це підфарбований буряковий цукор, і нічого більше

Насправді це не так. Коричневий цукор виробляється з тростини. Його початковий цукор-сирець має грубу текстуру і колір від жовтувато-коричневого до темно-коричневого (він покритий сиропом меласи, який містить природні мінерали і барвники, які спочатку були в тростині). Чим темніше цукор, тим більше в ньому вміст патоки. Отже, коричневий цукор містить більше мінеральних речовин і мікроелементів (у ньому містяться фосфор, цинк і натрій, ще й вітаміни групи В), ніж білий цукор. Однак це стосується тільки тростинного цукру.

Білий цукор виробляється з буряків. Буряковий цукор очищається від бурякової патоки (очищення відбувається з причини неприємного запаху самої бурякової меляси). Це робить його одним із самих чистих продуктів, використовуваних людиною.

Міф № 7. Єдине застосування цукру - підсолоджування.

Це не зовсім так. Цукор можна використовувати як добавку в гарячих напоях, так і в соках і при приготуванні газованих напоїв. При цьому смак напоїв стає яскравішим і насиченим. Також цукор є невід'ємним компонентом при випічці кондитерських та хлібобулочних виробів.

Крім того, цукор дуже часто застосовують і в якості спеції. Особливого успіху домоглися швейцарські кухарі - вони використовують тростинний цукор при виготовленні маринованого оселедця і печінкового паштету. Цукор - невід'ємний компонент солодкого консервування, а при використанні тростинного цукру варення та джеми краще зберігають натуральний аромат.

Також цукор має й інші важливі функції: він дає обсяг, текстуру і товщину іншим продуктам, а також життєво важливий процес ферментації, використовуваний у виробництві спирту. Крім того, цукор в нашому раціоні може бути також використаний при лікуванні деяких ран. І за умови правильного його застосування, він піде тільки на користь збалансованій дієті.

Таким чином, ми з Вам переконалися в тому, що навколо цукру в'ється безліч міфів і помилок, які не мають ніяких істинних підтверджень. Цукор не є настільки шкідливим продуктом, як нам його описують. І споживання невеликої кількості цукру в день ніяк не позначиться на Вашому здоров'ї, і навіть навпаки, додасть енергії тоді, коли поїсти немає можливості, а сили вже закінчується. ТМ "Сладов" представляє Вам буряковий пресований і серію тростинних цукрів найвищої якості для того, щоб Ви могли насолоджуватися різноманітними десертами і напоями, не турбуючись про власне здоров'я.

Акції

Білий кусковий цукор з 15% знижкою!
Період проведення: з 12.12.2013 по 08.01.2014Акційний продукт: цукор білий тростинний кусковий 500 г ТМ "Сладов". Місце проведення: ...

Новорічний подарунок для гурманів!
Період проведення: з 01.12.2013 по 07.01.2014Акційний продукт: цукор білий тростинний кусковий 500 г ТМ "Сладов". Місце проведення: ...

Рецепти