Користь тростинного цукру

Польза тростникового сахара

Це солодке слово... Але як же бути з «білою смертю»? Адже цукор є різний. А тростинний цукор навіть і білим не назвеш...

 

 


Цукор кольору сонця

І що б там не казали, без вуглеводів наше життя немислиме. Це енергія, робота нашого мозку і м'язів. І саме цукор на 99% складається з «повільного цукру», тобто вуглеводів. Але коли ми говоримо, що солодощі «родом з дитинства» або викликають емоції схожі на ті, що приносить перший поцілунок, ми чекаємо від них піднесеного настрою, приливу бадьорості і працездатності. Причому, особливо в холодну пору року. Справа в тому, що цукор при взаємодії з особливим видом протеїну триптофаном виробляє гормон щастя - серотонін. Взимку, через брак сонячного світла, серотонін продукується нашим організмом в малих кількостях, а цукор допомагає заповнити цей недолік. І отримуємо все це, але якою ціною? Ціною зникаючої талії і зайвих кілограмів. А все тому, що більшість солодощів без жирів не обходяться, візьміть хоча б ту ж шоколадку або тістечко. Та й цукор, виявляється, буває не тільки білим і пухнастим, але й має різні властивості і по-різному впливає на наш організм...

Дар тростини

Сьогодні все більше дієтологів сходяться в тому, що альтернатива традиційному цукру - в природному цукрі, що міститься у фруктах і овочах, а також у тростинному неочищеному цукрі, адже, саме він на відміну від бурякового, зберігає більше корисних речовин і мікроелементів, повільніше всмоктується в шлунку, що попереджає "удар глюкози", що виникає при вживанні звичайного білого цукру, має більш виражений, приємний смак і аромат.

Дар сахарного тростникаУ давнину саме коричнюваті кристали цукру з тростини були першим цукром, який люди стали вживати в їжу. І порівнювали тростину з медоносними бджолами. Перші згадки про тростину відносяться ще до часів Олександра Македонського, воїни якого, вступивши на індійську землю, побачили як місцеві жителі їли щось тверде і приємно солодке на смак. Тому вважається, що тростинний цукор вперше стали виробляти в Індії, звідки він потрапив до Персії, а з її завоюванням і до Європи. Також в давнину цукор з тростини отримували в Китаї та Єгипті. До Європи тростинний цукор був вперше привезений з району Демерара Британської Гвіани в середині 16-го століття і дуже швидко став символом багатства і розкоші. Цукор з тростини завжди був бажаним гостем на царському столі, цінувався на вагу золота і був причиною завойовницьких війн. Сьогодні половина світових обсягів цукру виробляють саме з цукрової тростини. Але для деяких країн він завжди був у деякому роді екзотикою, і вже в ХІХ столітті в Європі почали з'являтися дешеві, але менш смачні замінники, найвідомішим з яких є буряковий цукор.

Солодкі стереотипи

Ну, хто сказав, що цукор обов'язково повинен бути білим і пухнастим? Так, Енциклопедія Брокгауза і Ефрона стверджує, що «пісок з цукрової тростини звичайно поступається по білизні буряковому, але завдяки приємному запаху саме йому віддається перевага при деяких застосуваннях (приготування цукерок, напоїв тощо)». Оброблений рафінований тростинний цукор практично нічим не відрізняється від рафінованого бурякового по виду. У тому й іншому при повному очищенні міститься не менше 99,9% сахарози. І який рафінований цукор ми купуємо в магазинах - тростинний або буряковий - обчислити навскидку практично неможливо. Але чомусь вони все ж відрізняються?

На першій стадії виробництва будь-якого цукру (уварювання соку) отримують цукор-сирець, і ось тут починаються відмінності. Тростинний, чиє бурувате забарвлення пояснюється домішкою меласи - обволікаючої кристали темно-бурої сиропоподібної рідини зі своєрідним запахом - цілком придатний до вживання, а буряковий - має неприємний смак і вимагає обов'язкового рафінування. Саме тому нерафінований тростинний цукор володіє особливим живим ароматом і смаком, золотистим кольором (недарма його часто порівнюють з нерафінованою олією або нефільтрованим пивом). Ступінь цих якостей визначається кількістю решти меласи і ретельністю очищення. На Заході вже давно популярний так званий "коричневий цукор" (Brown sugar), сьогодні широко представлений і на прилавках наших магазинів.

Користь тростинного цукру

Тростинний цукор містить 85-98% сахарози і менш калорійний, ніж буряковий цукор. Але крім зовнішніх відмінностей, коричневий цукор містить цілий комплекс корисних мікроелементів, вміст яких варіюється залежно від кольору.

Польза коричневого не рафинированного сахараКалій, що міститься в тростинному цукрі, виводить з організму шлаки, очищає кишечник, регулює тиск і бере участь в обміні білків і жирів. Нормалізувати жировий обмін допомагає цинк, якого в коричневому цукрі теж чимало. Для поліпшення діяльності імунної системи в тростинному цукрі є мідь, а для зубів і кісток - кальцій. Наприклад, калію в 100 г бурякового цукру міститься всього 4,6 мг, тоді як в тростинному - 40-100 мг, магнію в буряковому немає взагалі, а в тростинному - від 12 до 25 мг на 100 г. Відповідно, фосфору - 0, 2 мг і 3-4 мг; кальцію - 14 мг і 72-85 мг; а заліза в тростинному цукрі в середньому в 10 разів більше, ніж в очищеному. У ньому також містяться рослинні волокна і вітаміни.

Сучасні дієтологи стверджують, що тростинний цукор можна сміливо застосовувати в безбілкових, низькожирових і безсольових дієтах. Але старатися з ним надмірно теж не варто, особливо якщо ви ведете не надто активний спосіб життя. Без шкоди для дієти можна споживати 40-60 г коричневого цукру на добу - і ви будете почувати приплив сил.


Джерело: журнал "Добрые советы" №8, 2010


Акції

Білий кусковий цукор з 15% знижкою!
Період проведення: з 12.12.2013 по 08.01.2014Акційний продукт: цукор білий тростинний кусковий 500 г ТМ "Сладов". Місце проведення: ...

Новорічний подарунок для гурманів!
Період проведення: з 01.12.2013 по 07.01.2014Акційний продукт: цукор білий тростинний кусковий 500 г ТМ "Сладов". Місце проведення: ...

Рецепти